Winkelwagen

ziektes


Ziektes
Iedereen probeert te voorkomen dat zijn of haar kostbare koi ziek wordt, maar uiteraard, net als mensen, kan natuurlijke elke koi een keer ziek worden. Ook kan de koi getroffen  worden door parasieten. U moet erop bedacht zijn dat zelfs een kleine verwonding, soms zelfs op korte termijn, fataal kan zijn voor uw koi. Indien u niet op tijd een ziekte waarneemt bij één van uw koi kan dat desastreuze gevolgen hebben voor uw gehele verzameling unieke koi's.

Veel van deze ziektes kunt echter u voorkomen door bijv. de juiste voeding, een goede filtering van het water en het daarmee in stand houden van optimale watercondities (zie waterkwaliteit). Ondanks alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen kan het toch nog voorkomen dat uw koi getroffen wordt door ziekte of parasieten. Dan is het dringende noodzaak de eventuele oorzaak zo snel op te sporen en mogelijk weg te nemen, De getroffen koi zo snel en goed mogelijk te behandelen. We zullen trachten de meest voorkomende aandoeningen bij koi en vijvervissen in het algemeen te behandelen. Aarzel bij twijfeling niet om advies bij een dierenarts te vragen. Bij voorkeur een dierenarts die gespecialiseerd is in koi.
Ga zeker niet zomaar een behandeling starten, maar start met een deskundig gestelde diagnose en deskundig opgesteld behandelplan.


Oorzaken
Symptomen
Uitstaande schubben, uitpuilende ogen, opgezwollen lichaam.
Ontstoken plekken, open wonden, onregelmatige vinnen.
Geen trek in voer. Apathisch gedrag. Opgezwollen kieuwen.
Ontstoken plekken op de huid, holle buik, vis vermagert, ogen puilen uit.
Dikke wasachtige verdikkingen op verschillende plekken op het lichaam.
Witachtige, wattenachtige troebeling passief gedrag, ademnood.


Hevig schuren, versnelde ademhaling, rode huid plekken, sterke slijmvorming, witte stipjes op lichaam,ondoorzichtige blauwe film op de huid.

Hevig schuren, spugen.Geen trek in eten, geleiachtige uitwerpselen.
Zichtbare parasieten als draadjes aan het lichaam en/of rond de anus.