Winkelwagen

Voerschema 2016


VOERSCHEMA 2016


(De vissen meten zonder staart)

Hoeveel voeren wij onze kostbare KOI.

Om onze Koi goed te kunnen laten groeien en nog belangrijker om zijn lichaam goed te kunnen onderhouden moeten wij de Koi voeren zoveel als hij kan verteren.
De een geeft een keer per dag voer en de ander geeft weer vele malen regelmatig voer per dag.
Wat is hierin wijsheid?

Om hier een goed antwoord op te geven is het belangrijk te weten dat de Koi geen maag heeft, dus hij moet het voer direct kunnen verteren.
Geven we in een keer teveel voer, dan zal niet al het voer goed door de Koi verteerd gaan worden. Wij kunnen dat ook vaststellen door de uitwerpselen die de Koi dan produceerd.
Voerkorrels zijn dan nog zichtbaar in de uitwerpselen. Houdt er rekening mee dat de Koi een veelvraat is en dat hij blijft dooreten. Als het aan de Koi ligt, de hele dag door.
Hiermee wordt dan ook bevestigd dat het regelmatig meerdere malen per dag voeren belangrijk is voor de Koi. De juiste hoeveelheid voer leidt dan ook tot complete vertering,

Waarom is het belangrijk om goed te voeren.

Voedsel is voor elk levend wezen van levensbelang, dus ook voor onze Koi. Per dag zal de Koi tussen de 1% a 2%  van zijn lichaamsgewicht aan voer nodig hebben.
Hij groeit ervan en hij zal er zijn lichaam mee moeten kunnen onderhouden. .
Om goed te groeien moet de Koi zijn voedsel dan ook goed kunnen verteren.
De uiteindelijke lengte van de Koi is genetisch bepaald. Bij zijn geboorte is via een gen vastgelegd hoe groot hij uiteindelijk zal worden.
Hoe de Koi er uiteindelijk in zijn totaliteit zal gaan uitzien, ligt aan de manier waarop u met de Koi omgaat. Zoals onder andere met de kwaliteit van voer, voer hoeveelheden, soort voer, waterkwaliteit en temperatuur.
Een ander voordeel hiermee is dat het filter minder zwaar belast zal worden met de beter verteerde uitwerpselen. De filtercapiciteit is, indien niet voldoende voor uw vijver wel bepalend voor het maximum aan te bieden voer aan uw Koi.
Om een leidraad te geven, hebben wij een voerschema samengesteld wat voor iedereen bruikbaar is.
Geef in de gekleurde vakken bovenin het schema de aantalen vis in, gemeten zonder staart en het progamma zal per week de juiste hoeveelheid voer aangeven, alsmede het soort voer wat voor deze periode het beste is.  

Hiermee kan u uw persoonlijke voerschema maken,